5 tips om je kantine-inkomsten te vergroten

Een gezonde sportkantine betekent gezondere producten, maar om die succesvol aan de man te brengen, moeten ook de financiën op orde zijn. Een goed kantinebeleid is de sleutel tot financieel succes. Le Credit Sportif stelde vijf ‘gouden’ tips samen om de inkomsten in een gezonde sportkantine te vergroten.

Tip 1: stel doelen vast in het kantinebeleid

Zodra je op het sportveld staat, wil je maar één ding: winnen. En omdat je dat als doel hebt gesteld, ga je daar vol voor. Zo werkt het ook in de kantine. Schrijf een meerjarenplan, zoals het jeugdbestuur doet voor de jeugdopleiding en de technische commissie voor het seniorenbeleid. Door goede doelen te stellen en het beleid rondom financiën daarvoor vast te leggen, heb je een mooi plan waar de kantinecommissie mee kan werken. Door bijvoorbeeld een hogere omzet als doel te stellen worden de resultaten uit de kantine meetbaar.

Tip 2: weet wat er wordt verkocht

Als je weet welke producten goed verkopen en welke producten altijd blijven liggen, kun je je inkoop en je verkoop hierop aanpassen. Stimuleer de verkoop van gezonde producten die bijna over datum raken bijvoorbeeld met een aanbieding! Zo scoor je toch nog met producten die je anders weg zou gooien.

Tip 3: onderhandel!

Zorg bij het inkoopproces voor vaste leveranciers: betrouwbare leveranciers die de juiste producten tegen een scherpe prijs leveren. Schuw hierbij echter het vergelijken van prijzen en onderhandelen niet. Zie onderhandelen maar als een leuke sport: als het je lukt om geld te besparen is het mooi meegenomen. Lukt het niet, dan heb je gelijkgespeeld, maar niet verloren. Als je goed weet wat er wordt verkocht in de kantine en deze kennis gebruikt bij onderhandelingen met potentiële leveranciers, sta je sterker. Het is ook goed om aanbiedingen van verschillende partijen te vergelijken.

Tip 4: goede koffie

Het is gebleken dat koffie van goede kwaliteit gewaardeerd wordt en dat mensen bereid zijn meer te betalen voor een lekkere kop koffie of een espresso. Een gemiddelde voetbalvereniging verkoopt ongeveer 8.000 koppen koffie per jaar. Als je een kwartje per kop koffie extra kunt vragen, heb je de investering die een duur koffieapparaat met zich meebrengt snel terugverdiend.

Tip 5: pas op voor fraude!

Waar met geld wordt gewerkt ligt fraude op de loer. Bewuste en onbewuste fraude komen voor bij verenigingen. Onbewuste fraude, zoals het maken van rekenfouten bij het afrekenen, is eenvoudig te verhelpen met een kassasysteem dat rekent voor de barvrijwilliger. Bewuste fraude is te voorkomen door de gelegenheid hiervoor te verkleinen. Laat bijvoorbeeld niet één persoon het geld tellen, hoezeer je als bestuur die persoon ook vertrouwt. Fraude met producten komt ook voor. Het glas water dat omvalt vervang je vaak snel voor de klant, maar je registreert het niet altijd als breuk. Zo lekken er dus onbewust inkomsten weg, die niet terug te vinden zijn.

Over Le Credit Sportif

Le Credit Sportif is leverancier van kassasystemen voor sportverenigingen. Inmiddels werken ruim 750 verenigingen met het kassasysteem. Het team van Le Credit Sportif bezoekt minimaal twintig verenigingen per week voor advies op locatie.

De eigen ervaringen en de data uit het systeem over verkopen, prijzen en betaalwijzen zijn gebundeld in de workshop ‘Hoe haalt u meer inkomsten uit uw kantine?’. Wil je meer informatie over deze workshop? Neem dan contact op via info@lecreditsportif.nl of bel 030-2767770. Kijk op www.lecreditsportif.nl voor meer informatie over de producten van Le Credit Sportif.