Aan de slag met gezond drankenaanbod in sportkantines!

Voetbalverenigingen Blauw Geel ’38 en RKVV Den Dungen uit Noord-Brabant namen deel aan een pilot waarbij kantinebeheerders leerden om gezondere dranken zichtbaarder te maken. Dit met behulp van de Richtlijnen Gezondere Kantines van het Voedingscentrum. Kantinebeheerder Manuela Kuijpers van Blauw Geel is erg enthousiast over de toevoeging van drankjes met minder calorieën aan het assortiment van de vereniging. Voor Daniella van de Ven, pachter van de horeca van RKVV Den Dungen, is het een eyeopener dat de indeling van de koeling zo bepalend is voor het koopgedrag van kantinebezoekers. 

Een van de veranderingen die Blauw Geel ’38 heeft doorgevoerd is dat er inmiddels voor kinderen een drankje met minder suiker aan het assortiment is toegevoegd. Kantinebeheerder Kuijpers is daar erg enthousiast over. “Sportdrankjes smaken vaak heel zoet en kinderen zijn erg smaakgevoelig, hier hebben we daarom Fruity Water ingezet en dat is een goed voorbeeld van een lekker product met minder suiker ”

Kuijpers helpt ouders en kinderen die in de kantine een drankje komen kopen ook actief om gezondere keuzes te maken. “Als ouders van jeugdleden om een sportdrankje vragen voor hun kind, dan leg ik uit dat er tot wel zeventien suikerklontjes in één flesje kunnen zitten en dat je dan beter een pakje met minder suiker kunt nemen. Natuurlijk is water nog gezonder, maar als kinderen geen water willen drinken, is dit een mooi compromis. Het gaat er daarbij heel erg om hoe je het aan de kinderen of de ouders brengt. Ik vertel vaak dat we heel lekker fruitig water hebben.”

Kuijpers ziet dat er in de kantine van Blauw Geel steeds meer vraag komt naar de drankjes met minder of geen suiker. “In de vraag naar alternatieve drankjes met minder suiker zien we een stijgende lijn. Kostentechnisch is het voor de kinderen ook aantrekkelijk om hiervoor te kiezen, want een blikje frisdrank kost 1,60 euro en een pakje drinken met minder suiker 80 eurocent.”

Van de Ven, die als ondernemer de horeca van RKVV Den Dungen pacht, ziet ook dat het vaak de ouders zijn die beslissen welk drankje hun kind krijgt. “Af en toe zeg ik tegen hen dat je beter een minder gesuikerd drankje kunt kiezen dan een drankje met veel suiker. Daarna is de keuze aan de ouders. Wij hebben een aantal drankjes met minder suiker aan ons assortiment toegevoegd. Het past goed bij wat we al deden, zoals broodjes gezond verkopen en fruit uitdelen aan de jeugd. Wij vinden het belangrijk om gezondere alternatieven te bieden. Tot op een bepaalde hoogte, want de gehaktbal blijft gewoon. Maar we willen vooral de jeugd gezonder laten eten en drinken.”

 

Gezonde snacks

“Wij hebben ervoor gekozen om nu de friet en de kroketten niet uit het assortiment te halen, maar we bieden wel alternatieven”, vertelt Kuijpers over het beleid van de Veghelse club. “Bijvoorbeeld gezonde broodjes. We willen ook gaan werken met een gezond broodje van de maand.”

Op zaterdag krijgen alle jonge voetballertjes een stuk fruit. “En op die dag gaan we ook langs de velden met een kar vol koffie, thee en ander drinken. Dat wordt altijd goed verkocht. Heel veel mensen associëren gezond met een omzetdaling, maar als je zelf actief bent, dan gebeurt dat helemaal niet. Je kunt af en toe ook een combinatiedeal maken, bijvoorbeeld een drankje met minder suiker en een broodje gezond samen voor een aantrekkelijke prijs.”

 

Indeling van de koelkast

Samen met een collega-vrijwilliger beheert Kuijpers de kantine. Voor de pilot hoefden zij niet opnieuw draagvlak te creëren binnen de club: dat was er al doordat ze streven naar een gezonde sportkantine met Team:Fit. “We denken er wel aan om een informatieavond te organiseren voor ouders van jeugdleden, maar dat zit nog in de pijplijn door een gebrek aan tijd”, vertelt Kuijpers, die uiteraard de vaste kantinemedewerkers, een groep jonge meiden, actief betrekt bij de pilot. Met zijn allen zorgen ze ervoor dat de uitstraling en indeling van de koelkast geborgd is. “Daar letten we heel strikt op, elke dag. We hebben een vaste indeling en dat weten de meiden achter de bar ook.”

Ook Van de Ven houdt goed in de gaten dat de koeling te allen tijde op dezelfde manier is ingedeeld. “Door de pilot ben ik anders naar dingen gaan kijken. De koeling is daar een mooi voorbeeld van. Eerst stond ik er nooit zo bij stil dat de indeling daarvan zo bepalend is voor wat mensen kopen. Nu doe ik dat wel en zorgen we ervoor dat het water en de minder gesuikerde dranken op ooghoogte staan en de gesuikerde drankjes onderaan. Ik geef daarover goede instructies aan het personeel dat in het clubhuis aan het werk is. En ook zelf ben ik dagelijks op de club om het in de gaten te houden.”

 

Goede uitleg geven

Van de Ven heeft geen pasklare tips voor andere verenigingen omdat de situatie bij elke club anders is. “Ik pacht ons clubhuis en heb personeel in dienst. De club zelf heeft daar geen omkijken naar. Maar als je een vereniging bent die met veel vrijwilligers werkt, dan is het anders. Het is daarom lastig vergelijken.”

Kuijpers heeft wel een tip voor andere verenigingen als het gaat om het gezonder maken van het aanbod in de kantine: ga het gewoon doen. “Denk niet in obstakels, maar laat het op je af komen. Bied aan wat er allemaal is, dan is de keuze aan de klant. Die bepaalt uiteindelijk of hij wel of niet een drankje met veel suiker koopt. Als het een volwassene is tenminste, want de kleintjes moet je er wel op wijzen, vind ik.”

Beide zijn RKVV Den Dungen en Blauw Geel van plan op de ingeslagen weg door te gaan. “Waar ik graag nog meer over zou willen weten is hoeveel suiker er precies in welk drankje zit”, zegt Kuijpers. “Ik ben benieuwd of je bepaalde drankjes beter voor het sporten en andere beter na het sporten kunt drinken. Ik kan dan bijvoorbeeld tegen jeugdleden zeggen: ‘Als je slim bent, dan drink je nu een beetje en bewaar je ook wat voor na de wedstrijd’. Want ik heb liever een klant die iets kleins koopt en nog eens terugkomt omdat hij tevreden is dan een klant die zijn kind voortaan zelf maar drinken meegeeft omdat hij steeds een duur flesje sportdrank wil hebben.”