Column: Water of sportdrank.. wat kies jij?

Column Esther van Etten - Tijdens workshops, die ik regelmatig geef aan verenigingen en sportclubs, krijg ik vaak de vraag of kinderen sportdrank nodig hebben en wat ze het beste kunnen drinken voor, tijdens en na een training. Want het assortiment aan drankjes is enorm. 

Je snapt natuurlijk dat mijn voorkeur uitgaat naar water en thee zonder suiker. Maar als je kijkt naar het aanbod in de meeste sportkantines, dan nemen de suikerhoudende drankjes nog steeds een prominente plek in het assortiment in. Aangezien de glaasjes, blikjes of pakjes frisdrank, limonade en vruchtensap iedere dag een groot aandeel hebben in de hoge suikerinname van kinderen, is mijn mening dat we er met zijn allen aan moeten werken dat het aanbod verandert.

Suikerklontjes

Weet jij hoeveel suiker er precies in een drankje zit? Je hebt bijvoorbeeld pro energy-, high energy- en isotone sportdranken. Heel ingewikkeld allemaal, maar het verschil is enorm. De isotone variant bevat 1,5 klontje suiker per 100 ml, terwijl in de high energy-variant ruim 4 klontjes suiker zitten per 100 ml. In frisdranken als cola en sinas en vruchtensappen als appelsap en sinaasappelsap zitten ook al gauw 3 suikerklontjes per 100 ml verwerkt. En vergeet niet dat de meeste flesjes een inhoud hebben tussen de 200 en 500 ml! Dit komt, voor een flesje frisdrank van een halve liter (500 ml), neer op 15 klontjes suiker. Een dikke 200 kcal: dat is meer dan wanneer je 2 sneetjes volkoren brood zou eten. Daarbij zitten in brood veel meer goede dingen, zoals vezels, ijzer en B-vitamines.

Suiker is suiker

Alle suikers, of het nu natuurlijke suikers of toegevoegde suikers zijn, worden door je lichaam op dezelfde manier verwerkt en gebruikt. Het lichaam maakt dus geen verschil. Suikers in bijvoorbeeld fruit of melk noem je natuurlijke suikers. Suikers in frisdranken zijn toegevoegde suikers. De opname van suiker uit alle drankjes gaat snel: ze zijn in principe kant-en-klaar voor gebruik. Suiker wordt daarna vervoerd naar je spieren, die hierdoor kunnen bewegen. Maar energie die je niet gebruikt wordt opgeslagen in je lichaam en dat zorgt er uiteindelijk voor dat je aankomt in gewicht.

Water en melk

Wat kun je voor, tijdens en na een training dan wel drinken? Voor kinderen geldt het advies om helemaal geen sportdrank te drinken, behalve wanneer je meerdere uren op een dag intensief traint. Voor, tijdens en na een training is water drinken eigenlijk de enige juiste keuze, met eventueel een rijp banaantje voor wat energie. Of probeer een glaasje melk na afloop van een wedstrijd of training. De vermoeide spieren kunnen de eiwitten hieruit goed gebruiken om snel te herstellen. Daarbij is het belangrijk dat jeugdspelers niet vergeten te ontbijten voor de wedstrijd in het weekend. En de sportkantine? Investeer in een goed aanbod van broodjes of probeer eens zuivel op de kaart te zetten. Op de site van Team:Fit staan leuke recepten die het proberen meer dan waard zijn!

Ga voor brons, zilver of goud

Veel sportkantines zijn al goed bezig om het aanbod aan te passen. Wil je in aanmerking komen voor een bronzen, zilveren of gouden certificaat, dan gelden er onder andere vier basisregels. Een van die basisregels is dat je in elke productgroep minstens een betere keuze aanbiedt. Water in plaats van frisdrank is dan een goede eerste stap.

Welke ideeën, tips of vragen heb jij? Deel ze via onze Facebook-pagina of via Twitter.

Tot volgende maand!

Esther van Etten

Esther van Etten is sportdiëtist. Zij begeleidt sporters op recreatief en topniveau. Daarnaast is zij moeder van twee dochters en zelf een fanatieke sporter. 

Deze column is mede mogelijk gemaakt door FrieslandCampina