De Gezondste Sportkantine zet in op aansteekgedrag en verbindingen - Horst aan de Maas

Gezondste Regio 2025 is een project in de Limburgse gemeente Horst aan de Maas, bedoeld om de gezondheid van alle inwoners te bevorderen. Ingrid van der Sterren is kartrekker van het deelproject De Gezondste Sportkantine Horst aan de Maas, waarin bewust wordt ingezet op de invloed die sportclubs binnen een gemeente op elkaar hebben.

In een ideeënprikker die onderdeel is van de Gezondste Regio 2025, en waarvoor je projecten kon aandragen die de gezondheid van de inwoners van Horst aan de Maas bevorderen, prikte Ingrid het idee voor De Gezondste Sportkantine. Zo wilde ze het aanbod in de sportkantines in de gemeente gezonder maken. “Tijdens een bijeenkomst vertelde ik over mijn idee. Daar waren ook zeven sportverenigingen bij aanwezig. Zij zeiden meteen dat ze hieraan mee wilden doen”, aldus Ingrid. 

Ingrid vertelde onder andere over de meest gegeten lunch in de sportkantine, een broodje frikandel, en het meest gedronken drankje onder de jeugd: AA Drink. “Toen ik vroeg wie er wist hoeveel suikerklontjes er in een flesje AA zitten, bleef het stil. Toen ik vertelde dat het er achttien zijn, besloten drie sportverenigingen ter plekke om het uit hun assortiment te halen.”

 

Vliegende start 

Aansteekgedrag, niet voor elkaar onder willen doen, elkaar enthousiasmeren: dat is waar binnen Horst aan de Maas gebruik van wordt gemaakt. “Met de zeven verenigingen bij elkaar, uit onder andere de sporten hockey, voetbal en volleybal, hadden we meteen een vliegende start. Doordat we ze bij elkaar houden, willen ze niet voor elkaar onderdoen. Inmiddels doen er al tien clubs mee. We hebben een startbudget van 1.000 euro gekregen en werven nu zelf fondsen en sponsoren om dit bedrag te laten groeien, zodat we het drie jaar lang op de kaart kunnen houden.”

Begin februari komen de clubs uit Horst aan de Maas weer bij elkaar. “Allemaal kunnen ze van elkaar leren, met elkaar delen hoe je dingen aanpakt, goede voorbeelden delen en uitwisselen waar je tegenaan loopt. We houden de bijeenkomsten bij de verenigingen op locatie: de eerste was bij de volleybalvereniging, de tweede bij een van de voetbalclubs. We hebben voor de volgende bijeenkomst ook een bekende kok uit de regio uitgenodigd die een demonstratie komt geven hoe je gezonde tosti’s maakt. Tosti’s zijn makkelijk om te maken en populair in de sportkantine. Met bruin brood, tomaat en andere groenten en magere kaas en vleeswaren kun je ook gezonde tosti’s maken. Als je ze vervolgens invriest, heb je een voorraad verse gezonde tosti’s.”

 

Verbindingen met diëtiste en supermarkt 

Verbindingen leggen, dat is een van de pijlers in Horst aan de Maas. “We gaan ook een kinderdiëtiste uitnodigen en een supermarkt”, vertelt Ingrid. “De diëtiste kan tips geven over gezonde drankjes die een goed alternatief zijn voor AA. En de supermarkt komt vertellen welke ontwikkelingen zij ziet in het consumptiegedrag. In restaurants is de menukaart in dertig jaar veel veranderd, maar bij de meeste sportverenigingen is hij nog steeds hetzelfde als dertig jaar geleden. De supermarkt kan laten zien dat mensen nu andere dingen lekker vinden en kopen dan vroeger. Bijvoorbeeld dat de gewone Coca-Cola minder verkocht wordt en andere drankjes, zoals water met een smaakje, juist meer. Het is een supermarkt die alle verenigingen kennen, laten ze het daar maar eens van horen. Dat helpt om de stap te durven zetten naar verandering.”

Bij de lokale supermarkt kun je als club vaak ook makkelijk afspraken maken om je boodschappen te laten bezorgen. Sommige verenigingen doen dat al en zijn daardoor goedkoper uit. Ingrid ziet nog een mooie verbinding. “In onze regio is ook veel tuinbouw. Veel gezonde producten zoals appels en paprika’s worden gewoon hier in de streek geteeld, maar ze zijn nog niet beschikbaar in de kantines. We kijken of we ook met deze tuinders kunnen samenwerken. Zo kun je bij wijze van spreken in de kantine gezonde producten verkopen die in je eigen straat geproduceerd zijn. Van deze samenwerking met lokale partijen worden we niet alleen allemaal beter, het maakt ook dat er veel over het onderwerp gesproken wordt. Daardoor blijft het aandacht krijgen en reageren mensen minder snel sceptisch.”

 

Zoek de foodfanaten

Ingrid geeft verenigingen in andere gemeenten graag als tip mee om op zoek te gaan naar de ‘foodfanaten’ binnen je club. “Iedere club heeft wel iemand die een passie heeft voor eten, beleving en gastvrijheid. Bij de hockeyvereniging waar ik zelf lid van ben, is er nu bijvoorbeeld een kok die de kantine in beheer gaat nemen tot en met de zomerstop. Daarna evalueert hij wat er wel en niet gewerkt heeft en of hij doorgaat. Wellicht is het zo’n succes dat hij daarna bijvoorbeeld ook soepleverancier wordt voor andere verenigingen. Zo profiteert hij er ook van, en dat mag ook.”