Gezonde producten bij de gymclub

“In het turnen zit het in de cultuur om met voeding bezig te zijn”

Elke sport is anders en kent andere gewoonten als het gaat om voeding. Daarom nemen we elke maand een kijkje in de kantine in een andere tak van sport. Deze maand: gymvereniging CGV Die Haghe, die geen eigen kantine heeft, maar wel met gezonde voeding en Team:Fit bezig is.

Mandy Haack is coördinator bij CGV Die Haghe. Voorheen gaf ze zelf op hoog niveau les. “In het turnen zit het in de cultuur om met voeding bezig te zijn”, vertelt zij. “Als kinderen talent hebben en vaker willen gaan trainen, en dat kan al één of twee keer in de week extra zijn, dan komen ouders uit zichzelf al naar ons toe om te vragen hoe ze dat het beste kunnen doen met eten. Er zijn ook ouders die dat niet uit zichzelf doen. Met hen praten we en we geven uitleg. Daar reageren ze altijd positief op en vaak vragen ze of we nog meer ideeën hebben.”

Omdat ze een voetballende zoon heeft kan Haack goed de vergelijking maken tussen de turnsport en het voetbal. “Als je van jongs af aan gewend bent om bruin brood te eten, dan zul je dat altijd blijven doen. En als je gewend bent om na een voetbalwedstrijd een patatje te eten, dan blijf je dat ook doen. Dan zit het in je systeem, dan hoort het erbij. En je leert dat niet zo makkelijk af. Dat vraagt om een cultuuromslag. Je moet dat echt stap voor stap doen, anders lukt het niet.”

Informatieavond

Die Haghe gaat binnenkort voor alle selecties, ook die op wat lager niveau turnen, een informatieavond organiseren. “Daar nodigen we een diëtiste voor uit, om te vertellen over wat goede voeding is voor en na een training en rond wedstrijden en wat bijvoorbeeld gezonde traktaties zijn. Het is niet verplicht om aanwezig te zijn, maar we vragen wel of in elk geval één van de ouders erbij kan zijn. En de kinderen mogen zelf ook komen.”

Geen frituurpan

CGV Die Haghe heeft geen eigen kantine, maar als dat wel het geval was geweest, dan had er zeker geen frituurpan gestaan. “Als je bij een gymnastiekvereniging met een eigen kantine komt, dan zie je daar geen patat en geen frituur. Daar wordt ook niet over gemopperd”, weet Haack.

In het turnen kan aandacht voor voeding ook nog wel eens doorslaan naar het extreme. Haack kent die voorbeelden ook. “Het komt soms voor dat een kind bijna niks meer mag. Dat is ook niet goed. Af en toe een snoepje of een patatje moet best kunnen, als het maar niet elke dag of elke week is. Je moet er een goede middenlijn in zien te vinden.”

Voedingsvoorlichting voor trainers

“Eigenlijk zou het in het licentiebeleid van sportclubs moeten staan dat trainers ook voedingsvoorlichting krijgen”, vindt Haack. “Want als je trainers goed voorlicht ben je al een grote stap verder, omdat zij het dan weer over kunnen brengen op de sporters. Kijk maar naar al die sportdrankjes. Kinderen drinken die vaak omdat het energie geeft, terwijl een bruine boterham met appelstroop en een flesje water net zo veel energie geeft. Alleen weet lang niet iedereen dat.”