Hockeyclub Overbetuwe

Hockeyclub Overbetuwe vindt dat hockey meer is dan het spelletje op het veld alleen. Sport en gezond eten horen onlosmakelijk bij elkaar, zo stellen ze bij de vereniging uit Elst. De leden hebben al jaren geleden besloten de maatschappelijke rol van de club, waar ook het stimuleren van een gezonde leefstijl bij hoort, op te nemen in de statuten van de club.

Jeroen Joon is oprichter en ex-voorzitter van Hockeyclub Overbetuwe (HCOB). “Vanaf het begin zijn wij al erg actief bezig met gezond eten en drinken in de kantine”, vertelt hij. “We hebben bijvoorbeeld nooit een frituur gehad. Maar als een seniorenteam een keer een frituurpan mee wil nemen naar de training om zelf na afloop wat snacks te maken, dan doen we daar niet moeilijk over. Dat is hun eigen verantwoordelijkheid.”

Dit voorbeeld illustreert goed hoe HCOB met gezond eten omgaat: niets opleggen aan de leden, maar wel stimuleren dat zij gezonde keuzes maken. Dat doet de vereniging bijvoorbeeld ook door gezonde producten aantrekkelijker te prijzen dan ongezondere. “Wij hebben de suikerrijke sportdrankjes uit het assortiment gehaald en zijn overgestapt op isotone, omdat die een stuk gezonder zijn”, zegt Joon. “Zo betaal je in onze kantine voor een isotoon sportdrankje 1 euro en voor een cola 1,25 euro. Ook hebben we getest met een ‘HCOB Sportkracht’ menu; een combinatie van een appel, een broodje gezond, koffie of thee en water voor een aantrekkelijke prijs. En we hebben een wisselend broodje gezond waar onze barmedewerker een leuke naam aan verbindt.”

Koelkast met glazen deur

De gezonde producten goed zichtbaar maken en de ongezondere minder zichtbaar maken is ook een manier om te stimuleren dat kantinebezoekers kiezen voor gezond. “Wij hebben bijvoorbeeld in de beginfase de cola en andere zoete dranken in een koelkast met een dichte deur gezet en de gezonde dranken in een koelkast met een glazen deur”, zegt Joon. “Zo’n koelkast met glazen deur is de eerste plek waar mensen kijken als ze iets te drinken willen bestellen.”

De hockeyclub test regelmatig dingen uit, om zo te ontdekken wat wel en niet aanslaat. “Dat wij bewust kiezen voor een gezond aanbod is bekend in de hele organisatie en de leden zijn zich daarvan bewust. Het is ook onze visie om de Algemene Ledenvergadering altijd mee te nemen in alles wat we doen, zodat het door de hele vereniging gedragen wordt.”

Lange adem

Joon is inmiddels geen voorzitter meer van HCOB, maar nog altijd een betrokken verenigingslid. “En ik geef training aan de 4- en 5-jarigen, onze jongste leden. Aan het begin van elk seizoen neem ik met de ouders altijd wat dingen door over gezonde traktaties. Het begint bij de kleintjes en vooral hun ouders. Maar ook Heren 1 neemt nog steeds fruit mee naar de wedstrijd!”

Joon merkt wel dat Team:Fit echt iets van de lange adem is. “Het blijft aandacht vragen om het in stand te houden. Gezonde voeding en sport passen heel goed bij elkaar, maar de praktijk is weerbarstig. Dat komt ook door vroeger. Toen aten we de hele week gezond en mochten we in het weekend bij de sportclub een snoepzakje uitkiezen. Dat was ook helemaal niet erg, omdat het de enige keer in de week was dat we wat minder gezond aten. Nu is overal snoep en minder gezonde voeding verkrijgbaar en eten veel kinderen het iedere dag. Dat is zonde als je aan sport doet, zeker als je sport voor je gezondheid.”