Inspiratie uit Brabant: “Je moet niet bemoederen, je moet mensen een keuze geven”

In Noord-Brabant zijn voetbalvereniging Waspik en Mixed Hockey Club Waalwijk lekker aan de slag met het gezonder maken van hun kantine. In het Brabants Dagblad mochten beide verenigingen vertellen over de stappen die ze zetten. 

Fruit op tafel

Een gastvrije ontvangst met fruit in plaats van koffiekoekjes: die switch maakt voetbalvereniging Waspik deze maand. De gratis koffiekoekjes waarmee bezoekers op de club werden ontvangen liepen hard, vooral bij pupillen en junioren, maar erg gezond waren ze niet. “Dus komt er fruit op de tafels te staan”, vertelt penningmeester Edwin van Dongen. “We gaan kijken hoe dat uitpakt.”

Voetbalvereniging Waspik heeft al een paar andere stappen gezet. “In ons assortiment hebben we broodjes ham en kaas, een broodje gezond en het broodje van de maand”, zegt Edwin. Een volgende stap zou kunnen zijn om kroketten, frikadellen en friet uit het assortiment te halen, maar die keuze wil Edwin voor de bezoekers niet maken.

“Als bestuurslid vind ik dat prima, als penningmeester ben ik tegen. Het zou ons heel veel inkomsten schelen, want snacks en dergelijke worden veel verkocht. Geld dat nodig is om de club draaiende te houden. Als mens vind ik dat je niet moet betuttelen. Je hebt nog altijd je eigen verantwoordelijkheid wat je wel of niet tot je wilt nemen.”

 

Nieuwe producten

Irma Spierings-De Vos, secretaris van Mixed Hockey Club Waalwijk, is het met die laatste stelling eens. “Je moet niet bemoederen, je moet mensen een keuze geven”, zegt zij in het Brabants Dagblad. En dat doet de hockeyclub uit Waalwijk. Dingen die minder goed verkopen worden uit het assortiment gehaald en daarvoor in de plaats komen nieuwe, gezondere producten terug.

“Je gaat in je assortiment kijken wat goed verkoopt en wat niet”, legt penningmeester Peter de Werdt uit. “Wat niet loopt, en dat is bijvoorbeeld sommige soorten snoep, halen we eruit. Daar komt iets anders voor terug, maar dan wel iets dat gezond is.”

Ook het drankjesassortiment krijgt bij de hockeyclub aandacht. “Na afloop van een wedstrijd drinken ze altijd limonade”, weet Irma. “Misschien kunnen we daar wat fruit van de club bij geven. De sportdranken zijn gewild, maar zitten vol suiker. Je kunt daarnaast ook dranken aanbieden die minder suikers bevatten, maar met een fruitsmaak.”

 

Goed bezig

Zo laten de Brabantse clubs zien dat je met simpele aanpassingen al goed bezig bent. Wil je de volledige interviews met de beide verenigingen lezen? 

Lees hier verder voor het interview met voetbalvereniging Waspik 

Lees hier verder voor het interview met Mixed Hockey Club Waalwijk

Bron: Brabants Dagblad