Koffie: koploper in de sportkantine!

Met welke producten scoor je bij de bezoekers van jouw kantine? En welke producten scoren wat minder goed? Als je dit weet, kun je je assortiment daarop aanpassen en gezonder maken zonder dat dit ten koste gaat van de clubkas. Een goede kassa kan je daarbij helpen.

Koffie is één van de koplopers in de sportkantine. Gemiddeld drinkt elke Nederlander 2,4 koppen koffie per dag, en dat doen we ook graag als we bij de sportvereniging zijn. Le Credit Sportif, leverancier van kassasystemen voor sportverenigingen en partner van Team:Fit, heeft onderzoek gedaan naar de meest bestelde dranken bij 500 hockey-, voetbal- en tennisverenigingen in Nederland tijdens het seizoen 2014/2015. Daaruit blijkt dat maar liefst 37 procent van alle bestelde dranken op sportclubs een kopje koffie is!

Het is handig om te weten welke producten goed of slecht verkopen in de kantine. Zo kun je je assortiment daarop aanpassen. Ook geeft het je inzicht in je data met betrekking tot gezonde versus ongezonde producten. Wat kun je aan ongezonde producten weghalen omdat ze eigenlijk toch niet goed verkopen en welk gezonde producten kun je ervoor terugplaatsen?

Ruimte om te experimenteren

Een kassasysteem dat deze data geeft helpt je te experimenteren met nieuwe gezonde producten die wat tijd nodig hebben om geliefd te worden bij je kantinebezoekers. Het is helemaal niet erg als de vraag naar deze nieuwe producten geleidelijk groeit, want je vangt dat op met producten met veel volume en een goede marge zoals koffie.

Op een tennisclub bijvoorbeeld worden gemiddeld 5.500 koppen koffie per jaar verkocht. Wanneer je de prijs verhoogt met 25 cent, levert dit jaarlijks 1.375 euro op! Zo heb je de investering die een duur koffieapparaat met zich meebrengt snel terugverdiend en genereer je vanaf het volgende jaar extra inkomsten.

Bovendien zorgt het ervoor dat men nog een tweede kop koffie zal bestellen en de omzet van koffie nog meer zal stijgen. En daardoor krijg je dus nog meer ruimte om met nieuwe gezonde producten te experimenteren.

Koffie-enquête

Misschien is het leuk om de leden en bezoekers eens te vragen wat ze van de koffie vinden? Zouden zij ook meer willen betalen voor een betere kop koffie? Grote kans dat je de leden trakteert op betere koffie én extra inkomsten genereert in de kantine!

Meer informatie

Le Credit Sportif kan je helpen om te kijken hoe het er op andere clubs aan toe gaat. Ze geven je graag advies over het optimaliseren van je kantine-exploitatie. Kijk voor meer informatie op hun website stuur een e-mail naar info@lecreditsportif.nl of bel naar 030-2767770.