Korfbalkantine: “Wij hebben de borrelnootjes vervangen door komkommerschijfjes”

“Je moet gewoon veel proberen, dan ontdek je vanzelf iets gezonds dat aanslaat.” Tijdens het Korfbalcongres met als thema ‘het succes van jouw korfbalvereniging’ kregen clubbestuurders de kans om met elkaar van gedachten te wisselen over het gezonder maken van de kantine. Dat geeft een mooi inkijkje in hoe korfbalclubs dit aanpakken.

Tijdens het Korfbalcongres in Dordrecht spraken bestuursleden van korfbalverenigingen met elkaar over actuele uitdagingen die spelen in de verenigingswereld. In de vier parallelsessies ging het niet alleen over flexibele lidmaatschappen en hoe je de zichtbaarheid van de korfbalsport vergroot, maar ook over ‘kantinethema’s’.

Initiatieven nemen

Daarbij gaven de verenigingen aan dat zij het best moeilijk vinden om gezond eten in de kantine te promoten, maar dat ze zich daardoor niet laten weerhouden om initiatieven te nemen. “Wij zetten de frituur pas laat aan en hebben de borrelnootjes vervangen door komkommerschijfjes en andere gezonde snacks”, liet een bestuurslid weten.

Andere verenigingen vertelden dat zij aanlopen tegen vragen over roken en alcohol. Tijdens de sessie konden alle bestuursleden hun steentje bijdragen over hoe zij deze vraagstukken aanpakken bij hun vereniging, en zo elkaar inspireren met goede voorbeelden. Een ander bestuurslid vatte mooi samen hoe je een succes maakt van de gezonde kantine: “Wij hebben gemerkt dat je gewoon veel moet proberen, dan ontdek je vanzelf iets gezonds dat aanslaat.”