KVE Elburg: Veel kleine stapjes maken samen één grote

Veel kleine stapjes maken samen één grote. Korfbal Vereniging Elburg, die begin dit jaar gestart is met het gezonder maken van de kantine, is daar een mooi voorbeeld van. Hilko Kamphuis, bij KVE Elburg kantineverantwoordelijke, vertelt erover. 

KVE Elburg werd enthousiast gemaakt om mee te doen met Team:Fit door de Stichting WIEL, de welzijnsorganisatie in JOGG-gemeente Elburg. “We hebben een informatieavond bijgewoond waar verteld werd over de gezonde sportkantine’, zegt Kamphuis. “Daar zijn we vervolgens mee aan de slag gegaan. We zijn fruit aan gaan bieden, water op tafel gaan zetten en we hebben gekozen voor vloeibaar frituurvet.”

Lange adem

De leden van KVE Elburg spelen korfbal op het veld en in de zaal. Alleen tijdens de veldkorfbalcompetitie is de kantine van de club open. “Daardoor hebben we in het voorjaar een periode van zes of zeven weken waarin we vanuit de kantine verkopen en in het najaar ook weer een periode van zes tot zeven weken”, vertelt Kamphuis. “Die periode is net afgelopen, de spelers gaan nu weer de zaal in.”

Het geeft KVE Elburg aan de ene kant tijd om verder te werken aan de gezonde uitstraling van de kantine, maar maakt het aan de andere kant ook wat lastiger om het belang van gezonder eten en drinken voor een langere periode bij de leden onder de aandacht te brengen. Kamphuis is echter een man van de lange adem. “Het is een heel nieuw concept dat je neerzet. We hebben bijvoorbeeld een broodje gezond geprobeerd, dat sloeg nog niet zo aan. Maar het water en de suikervrije ranja lopen wel goed. De kinderen kiezen nog niet altijd voor fruit, maar de senioren kopen steeds vaker een banaantje. Als je consequent bananen en sinaasappels blijft aanbieden, dan ben ik ervan overtuigd dat het wel gaat lopen, ook bij de kinderen.”

Gezonde chips

De pauze vanwege het zaalseizoen geeft KVE Elburg ook gelegenheid om verder te werken aan de presentatie van de gezonde kantine, samen met de Stichting WIEL. “Zo gaan we bijvoorbeeld zakjes met gezonde chips tussen de andere chips zetten”, vertelt Kamphuis. “Ook op de website gaan we uitgebreid vertellen waar we mee bezig zijn en we gaan samen met het bestuur het beleidsplan aanpassen.”

KVE Elburg blijft dus stappen zetten, in haar eigen tempo. “We zijn eigenlijk nog maar twaalf weken bezig, als we alleen de weken tellen waarin de kantine open is”, zegt Kamphuis. “Dat is heel kort. Ik denk dat je er drie tot vier jaar voor uit moet trekken, minstens.”