Pilot bv SPORT en Sligro in Leeuwarden

bv SPORT begeleidt binnen een pilot in samenwerking met Sligro vijf verenigingen in Leeuwarden die aan de slag zijn met het gezonder maken van hun kantine. Buurtgezondheidscoach Harmke Kingma vertelt over de eerste ervaringen én over een behoeftepeiling die bv SPORT deed bij voetbalclub SC Leovardia.

bv SPORT is in Leeuwarden het aanspreekpunt voor alle (sport)verenigingen, bedrijven en particulieren als het gaat om sport. Voor deelname aan de pilot bundelde het de krachten met Sport Fryslân, de provinciale sportstimuleringsorganisatie, waarbij bv SPORT de verenigingen in Leeuwarden ondersteunt. “Op dat moment waren we zelf al met een voetbalvereniging bezig om het aanbod in hun kantine gezonder te maken”, vertelt Harmke.

bv SPORT stond vervolgens voor de vraag om alle verenigingen in Leeuwarden te benaderen voor de pilot of om heel bewust te kiezen voor een aantal verenigingen die op één plek in de stad bij elkaar zitten. Het werd dat laatste. “We hebben gekozen voor een locatie waar een aantal sportverenigingen én een sporthal met eigen kantine bij elkaar zitten”, legt Harmke uit. “Een aantal verenigingen hebben we per mail benaderd en bij een aantal andere zijn we op bezoek gegaan. Allemaal reageerden ze enthousiast en op één na doen ze allemaal mee aan de pilot. Nog een vereniging uit een andere wijk van Leeuwarden heeft zich zelf bij ons aangemeld. Aan elke vereniging hadden we pakketten met gezonde producten gegeven. Op zaterdag 12 november zijn we officieel van start gegaan.”

Verschillen tussen verenigingen

Alle deelnemende verenigingen kregen een banner die ontwikkeld is door bv SPORT, en die aangeeft dat de vereniging werkt aan een gezonde kantine. In december volgde een tussentijdse evaluatie over welke producten goed lopen en welke minder goed en over hoe de leden reageren op het gezonde aanbod. “Dan zie je toch verschillen tussen de verenigingen in wat wel en niet loopt”, zegt Harmke. “Dat komt ook doordat er een aantal kantines is die op vrijwilligers draaien, maar ook een eigen sportkantine van bv SPORT waar personeel vast in dienst is. Bovendien doen er verenigingen uit verschillende takken van sport mee. Het broodje pulled beef is een mooi voorbeeld van een product dat eigenlijk in alle kantines goed loopt, net als de suikervrije Slimpie-limonade. Ook het fruit doet het goed in verschillende kantines, maar in de voetbalkantines nog wat minder.”

Behoeftepeiling

Bij SC Leovardia, de voetbalclub waarmee bv SPORT al voor de start van de pilot samenwerkte, werd ook een behoeftepeiling onder de leden gehouden over het gezonder maken van de kantine. “Zo wilden we kijken of de leden erop zaten te wachten en ook draagvlak creëren. Uit de peiling bleek dat de behoefte er wel was. De resultaten hebben we vertaald in een infographic.”

Daarin is onder andere te zien wat de top 5 is van gezonde producten die de leden het liefst in de kantine zien. Die bestaat uit vers fruit, een gezond belegde pistolet, ontbijtkoek, gezonde (fruit)drankjes en een mueslireep. De patat, koffie en thee en de tosti moeten als het aan de bezoekers van de kantine van de Leeuwarder voetbalclub ligt wel blijven.

Tip voor andere organisaties

Harmke heeft tot slot nog een tip voor andere organisaties die binnen hun gemeente verantwoordelijk zijn voor sport. “In ons geval was er geld beschikbaar vanuit de gemeente Leeuwarden om een gezonde leefstijl te stimuleren. Mocht dat geld ook in jouw gemeente voorhanden zijn, maak daar dan gebruik van. Bijvoorbeeld om gezonde pakketten aan te kunnen bieden aan verenigingen. Het financiële aspect houdt verenigingen vaak tegen om mee te doen, ook als ze wel willen. Door hen daarbij te helpen hoeven ze zich geen zorgen te maken over een eventuele financiële dip.”

Klik hier voor de factsheet >