Toolbox geeft extra zetje aan Team:Fit in Ede

In Ede zijn verschillende sportverenigingen aan de slag met het gezonder maken van hun kantine. Waar de adviseur en de website van Team:Fit hiervoor volop informatie en inspiratie aanreiken, zorgt een toolbox in Ede voor de lokale verankering. Marijn Struik, in het dagelijks leven werkzaam bij Streekkantine, ontwikkelde deze toolbox en vertelt erover. 

“Ik ben door de gemeente Ede ingehuurd omdat zij aan de slag was met gezonde voeding, met de gezonde sportkantine als onderdeel daarvan”, vertelt Marijn. “Team:Fit heeft verschillende adviseurs, die de verenigingen heel goed uitleggen wat ze kunnen doen om de kantine op een aantrekkelijke manier gezonder te maken. Ook kunnen zij goede voorbeelden geven van hoe je je dit als vereniging eigen maakt en wat je van andere verenigingen kunt leren. Maar de link met het lokale ontbrak nog.”

 

Het laatste zetje naar succes

Samen met een aantal sportverenigingen in Ede en met Sportservice Ede ontwikkelde Marijn daarom in opdracht van de gemeente een toolbox: een informatief document waarin staat welke personen je lokaal voor welke dingen kunt benaderen, welke mogelijkheden er zijn voor subsidie en welke tips en tricks er zijn. “Het is een aanvulling op de informatie die je vindt op de website van Team:Fit, waarbij verenigingen ook lokaal van elkaar kunnen leren. Het geeft hen vaak net dat laatste zetje om van de gezonde kantine een succes te maken.”

 

Workshops van Sligro

Nieuw is dat er nu ook een samenwerking is met Sligro, dat workshops voor de verenigingen uit Ede gaat organiseren. “Zij laten bijvoorbeeld zien hoe je een gezond en lekker alternatief maakt”, legt Marijn uit. “De verenigingen vinden dat fijn, vooral omdat de workshops heel praktisch van aard zijn. De meeste mensen die bij de verenigingen in de kantine werken doen dat vrijwillig en hebben weinig tijd. Dan werkt zo’n praktische workshop waarin je leert hoe je een goed broodje gezond smeert heel goed.”

Nu de toolbox in Ede in gebruik is, is er binnen de gemeente nog meer richting om aan de slag te gaan met het gezonder maken van sportkantines. “We hebben de toolbox in drie maanden tijd gemaakt en hij is nu twee maanden in gebruik”, zegt Marijn. “Zelf heb ik het nu losgelaten, de buurtsportcoaches in de gemeente pakken het verder op. Maar ik help er ook graag andere gemeenten mee als daar behoefte aan is.”