Voeding zonder enige vorm van liefde voor eten

Het is jullie deze maand vast niet ontgaan. Het assortiment van de gemiddelde sportkantine kreeg er van de NOS even lekker van langs. De kop ‘Sporten is gezond, maar sportclubs zijn dat vaak iets minder’ kreeg veel media aandacht. Laat ik er bij zeggen dat wat mij betreft het woordje ‘iets’ de boodschap net minder kracht gaf. Maar we kregen een mooi en groot podium om dit belangrijke thema nog meer op de kaart te zetten!

Ik heb berichten op Twitter, Facebook en Instagram voorbij zien komen waarin veel goede initiatieven van gemeenten, clubs en verenigingen werden beschreven. Deze clubs weten dat de omzet niet daalt als je gezondere alternatieven biedt, dat fruit de kantine vrolijk kleurt en water drinken niet ‘zielig’ is voor kinderen. Integendeel: sportclubs die investeren in hun kantine krijgen daar veel erkenning voor terug en de kassa blijft rinkelen

Onderzoek

De NOS onderzocht de sportkantines van meer dan 2.000 clubs uit heel Nederland. En wat blijkt: bij minder dan 1 op de 5 kantines is fruit te koop en de vette hap lijkt nog steeds het hoofdingrediënt te zijn. In datzelfde vette haprijtje stond de magnetron-hotdog. Ik wist niet van het bestaan af en ik moet je eerlijk bekennen: voor mij klinkt het net zo vies als een gefrituurde hamburger. Voeding zonder enige vorm van liefde voor eten. Eén blik op de verpakking en wat zie je staan? Een sappig, pittig hotdogworstje op een lekker zacht hotdogbroodje. Maar wat eet je nu eigenlijk als je dit hotdogworstje bestelt? De ingrediënten gaan van caseïnaten tot stabilisatoren, glucose-/fructosestroop, diacetylwijnsteenzuuresters, conserveermiddel, bonenmeel, rookaroma en 41 procent vlees. Minder dan de helft van dit hotdogworstje bestaat dus uit vlees! De overige 59 procent is spul om ervoor te zorgen dat het worstje lang houdbaar en sappig blijft.

Kleur bekennen!

Ik hoop natuurlijk dat we in de nabije toekomst dit soort kant-en-klare worsten niet meer op de kaart zullen zien staan. De club of vereniging zal kleur moeten gaan bekennen. Wat vind je belangrijk? Vind je ook dat de omgeving waar gesport wordt gezonder moet worden ingericht? Ga aan de slag! Kleine veranderingen in het assortiment zijn helemaal niet moeilijk toe te passen en kunnen het startsignaal zijn voor misschien wel iets groots.

Gezonde snacks

Tot slot kan ook ik een vet hapje op zijn tijd echt waarderen. Maar ik eet graag wel een snack waar aandacht aan is besteed. Daarom deze alternatieven, die ik graag op de kaart zie staan:

Kibbeh met bulgur

Turkse gehaktspiesjes met paprikadip

Kleine gehaktballetjes voor op een broodje

 

Esther van Etten is sportdiëtist. Zij begeleidt sporters op recreatief en topniveau. Daarnaast is zij moeder van twee dochters en zelf een fanatieke sporter.

Deze blog is mede mogelijk gemaakt door FrieslandCampina.