“We doen ook gezonde snacks bij de bittergarnituur” – Thor de Bataaf uit Den Haag

Elke sport is anders en kent andere gewoonten als het gaat om eten en drinken. Daarom nemen we elke maand een kijkje in de kantine in een andere tak van sport. Deze maand: tennisvereniging Thor de Bataaf in Den Haag, waar Ger Schoenmaker de pachter is van het clubhuis.

“Wij zijn al jaren bezig met gezond eten en drinken. Ik vind ook dat dat erbij hoort”, vertelt Ger. “Ik heb de leden altijd de mogelijkheid geboden om ook gezonde keuzes te maken. Maar sportdrankjes en alcohol verkopen we ook, want afsluiten met een biertje hoort bij tennis. De snoepzakjes ga ik niet vervangen door zakjes groenten, want ik vind dat kinderen na een wedstrijd een zakje snoep moeten kunnen kopen. Gezonde drankjes als Ice Tea Green zonder koolzuur, Chaudfontaine en AA zonder suiker staan in onze Tennis Pub vooraan in de koeling. Dit soort gezonde drankjes worden verhoudingsgewijs veel verkocht.”

Blijven eten

Bij Thor de Bataaf is het gebruikelijk dat mensen op de club blijven eten. De vereniging heeft dan ook niet zomaar een standaard sportkantine, maar een prachtig clubgebouw met loungebanken, vanwaar je in de hal naar tennis kunt kijken, maar ook de spinningzaal van de sportschool ziet. “Alles ademt sport”, zegt Ger. “Op onze televisies kun je daarnaast alle sporten bekijken die je wilt.”

Pasta met rundergehakt, kipsaté, gerookte zalm of gamba’s geserveerd met groente, rijst en salades zijn voorbeelden van de maaltijden die op het menu staan bij de tennisvereniging. “De leden blijven regelmatig eten”, vertelt Ger. “We hebben ook al jarenlang bananen, peren, appels, verse jus, muntthee, enzovoorts. En op het tennispark zijn op verschillende plekken kranen te vinden, waar je je bidon met water kunt vullen voor op de baan.”

Niet alleen maar bamihapjes

Over de tenniscultuur vertelt Ger dat het gebruikelijk is om na de wedstrijden met elkaar een kannetje bier en een bittergarnituur te bestellen. “Maar bij ons liggen er op zo’n schaal ook wat vegetarische of gezondere hapjes, dus niet alles komt uit de frituur. We variëren bijvoorbeeld met blokjes kaas, komkommer, snoeptomaatjes, sushi of kiploempiaatjes en kipkluifjes uit de oven. Het zijn dus niet alleen maar bamihapjes.”