Zo voorkom je voedselverspilling in je sportkantine

Als je de gezonde recepten voor sportkantines op deze website regelmatig bekijkt, zal je opvallen dat er in verhouding tot snoep, snacks en chips veel verse producten bij komen kijken. Groente, fruit, vleeswaren, brood, kaas of vis kunnen sneller bederven en verspilling ligt dan ook op de loer. We geven je hier tips om dat te voorkomen én om verse producten slim te bewaren. Kom maar op met die gezonde recepten!

In de horeca, waar altijd kritisch naar kosten wordt gekeken, zijn deze tips al lang bekend. Doe er je voordeel mee om verspilling in je sportkantine te voorkomen:

1. Maak foto’s van ‘te veel’

Een foto van overvolle glazen wijn, te veel suiker bij de koffie, te veel salade in de schaal, etc. Voeg daar een korte tekst aan toe en laat daarmee je vrijwilligers in één oogopslag zien dat er iets niet goed gaat. Een beeld zegt meer dan duizend woorden.

2. Hang de kosten aan de muur

Vaak hebben vrijwilligers geen idee van de kosten voor elektriciteit, gas of water. Wie bijvoorbeeld in de keuken ziet wat de kosten per maand zijn, denkt twee keer na voordat hij of zij iets verspilt.

3. Snijd met scherpe messen

Als de apparatuur goed is, verspil je automatisch minder. Probeer maar eens een tomaat met een bot mes te snijden en je ziet hoeveel sappen en vruchtvlees er verloren gaat.

4. Blijf bij het recept

Het lijkt misschien enorm ambachtelijk; werken uit de losse pols. Maar… de kans is groot dat je sneller dan verwacht door je producten heen bent. En door volgens recept te koken kun je je kantinebezoeker wél constante kwaliteit bieden.

5. Zorg voor minder volle containers

Door verspilling stijgen niet alleen je inkoopkosten maar ook je afvalkosten. Vouw kartonnen dozen in elkaar voordat ze in de grote container verdwijnen, dat scheelt veel loze ruimte en zorgt er voor dat de vuilniswagen slechts twee in plaats van vier containers moet legen.

Creatief met overgebleven voorraad

Heb je na bereiding van de hapjes, broodjes, salades of maaltijden in je sportkantine toch nog verse producten over? Probeer ze dan creatief te verwerken tot een dag- of weektopper. Overgebleven groente en vlees kunnen vaak in een soep verwerkt worden. Fruit dat je over hebt, kun je in stukjes in een watercontainer doen: staat hip en het is erg lekker! Rijp fruit verwerk je ook in een smoothie. En misschien kun je restjes invriezen voor een later moment?

Slim bewaren

Dat brengt ons meteen bij de volgende aanbeveling: zorg er voor dat je je producten slim bewaart. Kijk om te beginnen goed naar de houdbaarheidsdatum, het bewaar- en bereidingsadvies op de verpakking. Staat er geen datum op het product of heb je de verpakking al geopend, check dan de Bewaarwijzer van het Voedingscentrum.

Nog meer tips vind je op de pagina Inkoop & Bewaren op deze website.

Bron: Sligro